Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
De impact van suïcide op een familie

De impact van suïcide op een familie

Martijn (24) en Melissa (25) van Leeuwen uit Maasland, neef en nicht, liepen de Marathon Rotterdam voor een goed doel: 113 Zelfmoordpreventie. Zelf hebben ze vier familieleden verloren aan zelfmoord. In onderstaand interview vertellen ze meer over zichzelf, de inzamelingsactie en de impact van suïcide op hun leven. De aftermovie van deze bijzondere actie vind je op de Facebook pagina Marathon Martijn & Melissa voor 113.

Martijn

Martijn van Leeuwen is opgegroeid in Maasland. Van heel dichtbij heeft hij meegemaakt hoe psychische problemen eruit zien en wat dat met iemand doet. Zolang als hij zich kan herinneren, had zijn vader last van depressies. Soms was dit zichtbaar, maar toen hij jonger was, had hij dit ook niet altijd door. Lichamelijke problemen zie je vaak wel, maar je kan niet zien wat er zich in iemands hoofd afspeelt.

Martijn hoopt komend voorjaar af te studeren aan de TU Delft, waar hij nu nog bezig is met mijn master Architecture & Dwelling. Naast studeren werkt hij als freelance fotograaf. De laatste tijd is hij heel veel aan het hardlopen. Zowel met studeren als met sporten probeert hij alles eruit te halen wat er in zit; het is alles of niets! Dat gold ook voor zijn inzamelingsactie voor 113 Zelfmoordpreventie. Samen met zijn nicht Melissa haalde hij bijna 10.000 euro op door samn een marathon te lopen.

De impact van suïcide op een familie


De impact van suïcide op een familie?

Eerlijk toegegeven, dat heeft best veel impact gehad en nog steeds. Helaas heb ik vier familieleden verloren aan suïcide, waarvan als laatste mijn vader. Daardoor speelde dit thema al veel langer. Vlak na het overlijden van mijn vader dacht ik wel weer gauw verder te kunnen met waar ik mee bezig was. Toen ben ik een beetje in overlevingsstand geschoten. Twee weken na de begrafenis was ik alweer aan het studeren. Mijn leven ging gewoon op de automatische piloot verder.

Toen kwam er ineens een hele harde klap, waardoor ik zelf ben ingestort, helemaal niet gek natuurlijk. Het heeft mij heel wat tijd gekost om daar overheen te komen. Ik heb toen ook hulp gezocht, omdat ik met te veel vragen rondliep die ik niet kon oplossen. Hierdoor ben ik nog steeds heel alert op zowel mijn mentale gezondheid als die van anderen. Dit vind ik net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid. Als ik merk dat ik te veel stress ervaar, probeer ik ook echt nee te zeggen, om mijzelf niet te overvragen.

Waarom een inzamelingsactie voor 113?

Vooral om nog iets terug te kunnen doen voor mijn vader, ik wil graag een positieve draai geven aan zijn overlijden. Alleen wist ik nooit echt op welke manier. Totdat Melissa mij uitdaagde om ook de marathon te lopen! Het was zo’n bijzondere ervaring! Misschien nog wel unieker doordat we hem helemaal zelf hebben gelopen. Het was heel mooi om te zien dat we konden rekenen op zoveel steun en veel mensen onze actie hebben meegekregen.

Hoe gaaf dat we als neef en nicht iets terug kunnen doen voor onze familie! Het werk van 113 vind ik heel belangrijk, niet alleen omdat ze een luisterend oor bieden aan mensen die het nodig hebben, maar ook omdat ze zich zichtbaar inzetten om zelfdoding bespreekbaar te maken.

En het belangrijkste, het heeft echt deuren geopend! Door onze actie ben ik uiteindelijk nog veel meer te weten gekomen over suïcide en zie ik ook dat mijn omgeving er meer over praat! Dat was toch wel het ultieme doel!

De impact van suïcide op een familie


Jouw advies aan anderen?

Het klinkt vast een beetje cliché, maar ...praten! Echt doen! Zelf wil ik ook altijd alles zelf doen, maar je kan niet alles alleen. En het is echt niet erg om iemand om hulp te vragen, ook al ben ik daar zelf echt niet goed in. Maar juist bij onderwerpen, waar je erg mee zit, is dat zó belangrijk.

Wat voor mij heel erg heeft gewerkt, was het vinden van lotgenoten. Via een online forum kwam ik in contact met anderen die ook te maken hadden gehad met zelfdoding. Het was heel erg fijn om te weten dat de vragen die ik had niet gek waren en er veel meer mensen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt. Wat dit juist zo krachtig maakt, is dat het anoniem is. Dus je kunt heel makkelijk dingen van je afschrijven, waarvan je het moeilijk vindt die met je familie of vrienden te bespreken. Dit heeft mij in ieder geval erg geholpen in mijn rouwverwerking.

Vergeet jezelf niet

Hoewel we in deze tijd heel veel over hebben voor een ander, vergeet echt jezelf niet! Je bent zelf belangrijker dan wat dan ook. Doe wat je leuk vindt en leef je leven. Je hebt maar één leven, dus maak er wat moois van. Op jouw manier.

De impact van suïcide op een familie

Melissa

Melissa van der Zwan werkt als organisatiepsycholoog. Dit bracht haar direct bij haar passie: mensen helpen om met plezier aan het werk te blijven en zich te ontwikkelen door bijvoorbeeld assessments, coaching en training. Daarnaast is sport een grote passie en vindt ze het heerlijk om daarin steeds een nieuwe uitdaging te zoeken, zoals een marathon!

De impact van suïcide?

In onze grote, hechte familie hebben 3 ooms, waaronder de vader van Martijn, en 1 neef zelfmoord gepleegd, mede als gevolg van psychische problemen.

Het verlies van deze familieleden heeft een verdrietige impact gemaakt op onze familie, vooral op de gezinsleden van mijn ooms en neef. Zelf vind ik het heel verdrietig om te beseffen dat zoveel mensen met zulke gedachtes rondlopen. Een groot deel van de échte oplossing ligt naar mijn idee in liefde, steun en openheid met de mensen om je heen en (passende) professionele hulp. Waar ik kan, wil ik me hiervoor inzetten, om verder verdriet te voorkomen.

De impact van suïcide op een familie


Wat is belangrijk?

Ga het gesprek aan met elkaar over suïcide. Je zult merken dat meer mensen er ervaring mee hebben en het ook lastig vinden om er over te praten. Het is fijn om het met anderen er over te hebben om het ‘lichter’ te maken. Problemen lijken in je hoofd vaak groter dan ze zijn, daar kom je pas achter als je er met mensen over spreekt, hoe lastig dat ook lijkt. Er is vaak meer begrip en medeleven als er écht over wordt gepraat.

Hardlopen voor een goed doel?

Samen met mijn neefje wilden we de marathon lopen en kwamen we op het idee om dit te koppelen aan een goed doel. Er was maar één doel voor ons, en dat was 113. We hadden daar twee redenen voor; we willen suïcide bespreekbaar maken én 113 steunen in het behalen van jullie missie. Deze ervaring was echt geweldig, iedereen in onze omgeving steunde ons in dit gekke plan. Het was vooral heel bijzonder om het samen met Martijn te doen. We hebben zoveel meer bereikt dan we durfden te dromen! Echt heel gaaf om op terug te kijken.

Kippenvel...

Als je nieuwsgierig bent naar ons marathon avontuur, er is door ons neefje (Ivo van Leeuwen) een hele gave aftermovie gemaakt, daar is ons hele avontuur te zien. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het filmpje weer zie :)

De impact van suïcide op een familie

De officiële overhandiging van de cheque moet nog plaatsvinden. De komende weken gaan we met Melissa en Martijn samen onderzoeken waar zij graag willen dat het geld binnen 113 Zelfmoordpreventie aan besteed wordt.