Ik had niet meer verwacht dat ik nog beter zou worden

14 september 2021
Ik had niet meer verwacht dat ik nog beter zou worden

Claudia is 24 jaar en bijna klaar met haar studie Gezondheid & Maatschappij aan de Universiteit van Wageningen. Ze houdt ervan om af te spreken met vriendinnen, spelletjes te spelen en een drankje te doen. Ook speelt ze graag saxofoon in het Wageningse studentenorkest. Ze woont in een gezellig huis met negentien anderen, waar ze graag te vinden is voor een goed gesprek en een gezellige avond. Ze geniet van de kleine dingen in het leven, zoals een nachtje weg met haar vriend of een spontane avond met haar vriendinnen. Claudia was ook jarenlang depressief...


Op 10 september was het World Suicide Prevention Day. Ter gelegenheid van deze dag publiceren we in de maand september een serie verhalen van hoop. Verhalen van mensen die gedachten aan zelfdoding hebben overleefd en nu sterker en positiever in het leven staan.


Bang voor mezelf

Ik wilde zo niet meer verder leven. Ik lag veel op bed en als ik wel bezig was met een activiteit kon ik alleen maar nadenken over de dood. Het ging constant in mijn hoofd om en het liet me niet meer los. Ik was namelijk heel erg somber. Daardoor had ik geen ruimte om te genieten van momenten of van mijn omgeving. Alles ging langs me heen. Vanaf het moment dat ik wakker werd tot het moment dat ik ging slapen bleven de gedachten door mijn hoofd spoken. Ik was bang voor mezelf en kon mezelf niet meer vertrouwen. Dat vond ik het allerlastigste. 

Minder schaamte

Voordat ik suïcidaal werd, had ik gelukkig al wel hulpverlening. Niet alle hulpverleners vroegen naar suïcidaliteit, want vaak vinden ze dit een lastig onderwerp. Toch was er wel een hulpverlener die er altijd naar vroeg. Dit heeft mij ontzettend geholpen om het onderwerp open te breken en mij minder te schamen voor mijn gedachtes. Het werd eindelijk bespreekbaar. Dat heeft mij zeker geholpen in mijn herstel. 

De strijd niet alleen voeren

Hulp vragen is wel echt het belangrijkste onderdeel geweest. Daarbij heb ik ook mensen die dichtbij mij staan ingelicht, waardoor ze mij beter konden helpen wanneer ik het lastig had. Daardoor hoefde ik de strijd niet alleen te voeren. Ook in mijn studentenhuis was mijn mentale gezondheid vaak een onderwerp waar we het even over hadden: hoe gaat het en wat konden zij voor mij doen? Daardoor heb ik veel steun ontvangen. Ook als ik geen zin had om uit mijn kamer te komen, namen ze me even mee naar buiten. De drempel om dingen te ondernemen werd steeds kleiner.

Niet verwacht nog beter te worden

Op dit moment ben ik dankbaar dat ik weer vol in het leven sta en nog toekomst heb. Omdat ik al ruim 10 jaar last had van depressies, had ik niet meer verwacht dat ik nog beter zou worden. Ik heb veel behandelingen en medicijnen gehad, maar heb nu eindelijk een behandeling die goed blijkt aan te slaan: rTMS.

Ik vind het dan ook erg bijzonder dat ik oprecht kan zeggen dat ik me veel beter voel en van mijn sombere klachten helemaal af ben. Dat ik dit nu schrijf had ik me een tijdje geleden echt niet kunnen voorstellen, maar het is bijzonder dat ik het leven nu op een andere manier mag en kan beleven. Ik kan weer genieten, vooruitdenken en durf langzaam weer te dromen. De hersenstimulatie heeft in een korte tijd mijn leven helemaal veranderd.

Herstel is mogelijk

De toekomst zie ik heel positief. Sinds een paar maanden heb ik het gevoel dat herstel echt mogelijk is. Ik heb een lieve vriend en zusje die mij steunen en lieve vrienden en vriendinnen om mij heen. Ik waardeer het nu ontzettend dat ik mij niet meer somber voel en geniet daarom meer dan ooit van het leven. Een terugval is zeker mogelijk, maar dat zie ik dan wel weer. Nu eerst genieten van een nieuw leven. Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren een hoop geleerd en blijkt hersenstimulatie voor mij goed aan te slaan. Dat geeft ook vertrouwen in de toekomst. Vanaf september ga ik gewoon weer aan het werk en wat heb ik daar veel zin in!

Fotografie: Nina ten Kate


Doe mee aan de IK ZIE JE campagne: Op 113.nl/ikzieje vind je meer informatie over de campagne en wordt uitgelegd hoe je mee kunt doen OF ga HIER direct naar het IKZIEJE filter op Instagram.

Denk jij aan zelfdoding? Neem dan gratis en anoniem 24/7 contact op met 113 via 0800-0113 of chat op 113.nl. We steunen je graag.