Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Tips bij stemmen horen

Het horen van stemmen is een reëel en regelmatig voorkomend probleem. Je kan er angstig, somber en machteloos van raken. We hebben een aantal tips en technieken voor je verzameld die helpen om minder hinder van de stemmen te ervaren. Ze werken niet altijd en helaas niet voor iedereen. Het is de moeite waard om te kijken wat jou helpt. 

Goed om te weten

Stemmen horen kan heel vervelend zijn. Misschien zeggen ze wel dat je dingen moet doen die je niet wilt of die gevaarlijk zijn. En als ze overheersender worden kan de angst toenemen dat je geen weerstand meer kan bieden. Het kan je helpen als je weet dat stemmen minder macht hebben dan je denkt: ze kunnen namelijk niet echt wat ze zeggen te kunnen.

Deze technieken kan je gebruiken om stemmen tegen te gaan:

 1. De stemmen minder indrukwekkend maken
  Stel jezelf de vraag “wat willen de stemmen dat ik doe?” en “wat wil ik zelf doen?”. Spreek jezelf krachtig toe met een zin als: “Ik begrijp dat ik niet aan de stemmen hoef toe te geven. Ik hoef niets te doen dat gevaarlijk is en dat ik niet wil.”
 2. De radio zachter zetten
  Stel je voor dat je op een fijne plek bent in de natuur. Je zit op het groene gras, voor je staat een radio waar de stemmen uitkomen. Doe je ogen dicht, steek je hand recht voor je uit en stel je voor dat je langzaam de volumeknop lager draait en de stemmen steeds zachter hoort.
 3. Op een ander geluid focussen
  Je kan proberen om minder aandacht aan de stemmen te geven door muziek te luisteren en hardop mee te zingen. Kies hiervoor liefst fijne en rustige muziek uit, agressieve muziek kan je juist meer onrust geven. 
 4. De Temstem-app proberen
  Stemmen temmen, dat is de bedoeling van deze mooi, gratis app. Via spelletjes zorgt Temstem dat je het taalgebied in je hersenen gebruikt. Zo blijven de stemmen even stil. Op de website van Parnassia Groep kan je er meer over lezen en de app downloaden.

Meer informatie en tips

Heel veel informatie en nuttige tips over stemmen horen vind je op de website van Stichting Weerklank, de stichting voor mensen met bijzondere zintuiglijke ervaringen. Heb je meer hulp nodig bij het temmen van je stemmen? Of wil je met een hulpverlener in contact komen? Kijk dan op de website van Psychosenet.

Heb je last van stemmen, maar werken de oefeningen niet?

Dan kan je proberen om rustig te worden door een familielid of vriend(in) te bellen. Is er sprake van acute nood, neem dan contact op met de huisartsenpost. Komen er suïcidale gedachten in je op, bel of chat dan met ons.