Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Tips om te gaan slapen

Het is lastig om in slaap te vallen als je onrustig en gespannen bent en veel piekert. Voor je het weet maak je je ook nog druk omdát je niet kan slapen. En pieker je over de gevolgen. Zo raak je meer gespannen en wordt in slaap vallen steeds moeilijker. Op deze pagina hebben we tips en oefeningen verzameld die jou kunnen helpen om rustig in slaap te vallen. Er is voor ieder wat wils. Je kan dus uitproberen waarmee jij het beste in slaap komt. 

Van je afschrijven

De nacht is niet het beste moment om uitgebreid over dingen na te denken. Omdat je moet slapen natuurlijk, maar ook omdat emoties door vermoeidheid vaak sterker binnenkomen. Pieker je veel, leg dan eens een notitieboekje naast je bed. Daarin kan je hardnekkige gedachten opschrijven om ze te bewaren voor de volgende dag. Dan kan je er helderder over nadenken.

Je gedachten verlichten

Een serieuze, diepe of zorgwekkende gedachte kan je ’s nachts goed wakker houden. En je verleiden om erop door te denken. Maar je kan er ook anders mee omgaan. Deze wolkenoefening helpt je om gedachten zo te benaderen, dat je er makkelijker los van komt.

Podcast Wolkenoefening: je gedachten minder zwaar maken

Ontspanningsoefeningen doen

Veel nadenken over dat je niet kan slapen of de wekker in de gaten houden, dat zorgt alleen maar voor meer onrust en wanhoop. In plaats daarvan kan je beter een rustgevende oefening doen, zoals een mindfulness- of ademhalingsoefening. Liggend in bed kan je ook de volgende ontspanningsoefeningen uitproberen:

Podcast Ontspannen door inspannen: je spieren aanspannen


Podcast Ontspannen via je fantasie: je favoriete plek opzoeken

Jezelf in slaap luisteren

Rustgevende muziek, kalmerend geruis en slaperige verhalen – er bestaan allerlei audioproducties die speciaal zijn gemaakt om je snel weg te laten dromen. Je kan bijvoorbeeld luisteren naar de podcast van Nothingmuchhappens of Get Sleepy, of naar de witte ruis van Diepe slaap.

Even iets simpels doen

Als niets werkt en je toch lang wakker blijft, ben je vaak geneigd om maar te blijven liggen. Soms is het beter om dan juist even uit bed te gaan. Niet om aan de dag te beginnen of heel actief te worden, maar om even iets saais of simpels te doen dat rustgevend is. Zoals de was opvouwen of in de krant alle letters ‘e’ doorstrepen.

Blijf je liever in bed, dan kan je ook in gedachten iets simpels doen, zoals:

  • Een tel-oefening. Tel bijvoorbeeld van 1.000 naar 0, eventueel met stappen van 7
  • Een abc-oefening. Hierbij bedenk je in gedachten een reeks woorden met de letters van het alfabet. Bijvoorbeeld van groenten: aardappel, broccoli, courgette, doperwt, enzovoorts
  • Fijne herinneringen uitpluizen. Denk aan leuke of prettige gebeurtenissen uit je verleden en probeer zoveel mogelijk details terug te halen Wie was erbij? Wat deed jij? Wat gebeurde er? Hoe zag het er daar uit? Hoe rook of voelde het?

Werken de tips niet, en wordt de slapeloosheid je te veel?

Je huisarts kan je meer advies geven en je zo nodig doorverwijzen naar een specialist of slaapcentrum. Weet je je echt geen raad op dit moment, dan kan je ook contact opnemen met ons via de chat, 113 of het gratis nummer 0800-0113.