Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Automutilatie pubers

Als je hebt gezocht op "automutilatie pubers" dan maak je je waarschijnlijk zorgen om je zoon of dochter. Of je hebt een leerling in je klas waarvan je je afvraagt of hij of zij hulp nodig heeft. Als iemand zichzelf snijdt of op een ander manier pijn doet, dan is dat geen goed teken. Het is logisch als je je bang, verdrietig, boos of wanhopig voelt.

Maak je je daarnaast zorgen dat een kind aan zelfdoding denkt? Ook dan is het belangrijk om hierover te praten. Dat is niet altijd eenvoudig. Kijk bij onze informatie en hulp als je je zorgen maakt. Je kunt ook de Vraagmaar app downloaden. Deze is speciaal ontworpen om te helpen bij het praten over zelfdoding.

Automutilatie pubers

Automutilatie pubers: het komt regelmatig voor. Het zijn zowel jongens als meisjes die dit doen. Praten erover is niet eenvoudig. Net als op psychische problematiek ligt ook op zelfbeschadiging een taboe. Toch moet het onderwerp op tafel komen. Zelfbeschadiging is over het algemeen niet iets dat vanzelf wel weer overgaat.

Het is belangrijk om samen professionele hulp te zoeken. Laat de jongere merken dat je je zorgen maakt, maar niet dat je het gedrag afkeurt. Of dat het moet stoppen. Probeer er met een hulpverlener achter te komen waar het gedrag door veroorzaakt wordt. En geef iemand de ruimte om uit te zoeken wat een alternatief kan zijn voor automutilatie. En daarmee te oefenen. De zelfbeschadiging is vaak een redmiddel voor een puber. Om de controle te houden bijvoorbeeld. Neem hem of haar dat niet af.

Meer informatie vind je op deze websites:

Mijn kind doet zichzelf pijn

"Mijn kind doet zichzelf pijn". Dat is een moeilijke en pijnlijke constatering. Als je daarnaast vermoedt dat je kind ook (wel eens) aan suïcide denkt, dan wordt het nog zwaarder. Draag je zorgen daarover niet alleen. Bespreek met iemand die je vertrouwt dat je je zorgen maakt dat je kind misschien aan zelfmoord denkt. Je kunt ook naar je huisarts gaan. Neem iemand in vertrouwen. Praat ook met je kind over jouw zorgen. Onze Vraagmaar app kan je hierbij helpen. Je vindt er oefenmateriaal en tips wat je beter wel en niet kunt zeggen. Je kunt ook onze Zelfmoordpreventiewijzer downloaden. Ook in onze gratis online training leer je in een uur hoe je je zelfmoord bespreekbaar kunt maken.

 

Wil je nu praten over je zorgen die je hebt dat je zoon of dochter of leerling misschien wel aan zelfmoord denkt? Bel of chat dan met onze hulplijn. Je kunt als je wilt anoniem blijven. De hulplijn is 24/7 open. Bel 113 of 0800-0113 (gratis) of chat met ons.