Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ben ik depressief

Ben ik depressief? Je hebt gezocht op deze woorden omdat je misschien het vermoeden hebt dat je depressief bent. Het kan zijn dat je last hebt van een depressie. Hier kun je op verschillende manieren achterkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe. 

Ben je depressief en denk je veel aan zelfdoding? Dan is het goed om contact op te nemen met ons. Je kunt ons 24 uur per dag bellen via 113 of gratis via 0800 - 0113. Ook kun je met ons chatten als je dat fijner vindt. Dit kan via de rode chatbutton rechts bovenaan de pagina.

Ben ik depressief?

Ben ik depressief? Dat is soms lastig te zeggen. Het kan zijn dat je last hebt van de volgende symptomen: Verminderde eetlust, slapeloosheid, verdriet of gedachtes aan zelfdoding. Als de zin ‘ben ik depressief’ rond blijft spoken in je hoofd, dan kun je een bezoek brengen aan de huisarts. Het is een lastige vraag die nu de overhand neemt in je leven. Ben ik depressief? In Nederland hebben jaarlijks zo'n 800.000 mensen last van een depressie. Dat is een groot deel van de bevolking. Het overgrote deel hiervan is een vrouw. De leeftijd 25 tot 35 jaar hebben de meeste kans op een depressie. Ook als je hier niet tussen zit dan is het goed mogelijk dat je last hebt van een depressie. Het komt namelijk in iedere leeftijdscategorie en bij ieder geslacht voor.

Voor meer duidelijkheid kun je op onze website een zelftest invullen. Na het invullen van deze test krijg je een advies over eventuele vervolgstappen. 

Ik denk dat ik depressief ben

Misschien vraag je je af of je depressief bent. Op deze pagina kun je informatie vinden over depressie. Als je denkt ‘ben ik depressief’ kan het zijn dat het zo erg is dat je aan zelfmoord denkt. Praten kan dan heel erg opluchten. De hulplijn van  113 is24/7 open om te praten over je gedachtes. Een depressie kan ontstaan door meerdere factoren. Wanneer je bijvoorbeeld iets naars hebt meegemaakt zoals een ongeluk of heftige ruzie. Ook kan het ontstaan wanneer je teveel van jezelf vraagt in bijvoorbeeld je werk, school of thuissituatie. Het kan dan zo zijn dat je zomaar depressief wordt. Maar het kan ook ontstaan of door erfelijke factoren.

Waarom ben ik depressief

Een depressie kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Het kan bijvoorbeeld komen door bepaalde karaktereigenschappen. Wanneer je bijvoorbeeld erg perfectionistisch bent en moeilijke de controle uit handen kunt geven kan een depressie voorkomen. Of bijvoorbeeld als je faalangst hebt of wanneer je hele hoge eisen aan jezelf stelt. Het kan ook een lichamelijk oorzaak hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een ziekte hebt of bepaalde medicatie gebruikt waarvan je een depressie kunt krijgen. Daarnaast kan een depressie ook erfelijk zijn. Tot slot kan een depressie ook voorkomen door de dingen die je meemaakt in je leven. Als deze een grote impact op je hebben gehad kun je last krijgen van een depressie.

Wanneer ben ik depressief

Wanneer zit ik in een dipje en wanneer ben ik depressief? Dat is soms moeilijk te zeggen. Over het algemeen duurt een depressie meer dan een paar weken. Als jij dus al twee weken last hebt van symptomen als somberheid, lusteloosheid, vermoeidheid, slapeloosheid of juist veel slapen, weinig of juist veel eetlust, dan kun je zomaar eens depressief zijn. Bezoek je huisarts of neem contact op met 113 wanneer je aan zelfdoding denkt.

Wanneer ben ik depressief? Vul hiervoor eens de zelftest. Deze kan je al een duidelijk beeld geven. Verder kunnen de volgende symptomen wijzen op een depressie. 

  • Depressieve stemming of geprikkeldheid (groot gedeelte van de hele dag en bijna dagelijks).
  • Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier in veel activiteiten (groot gedeelte van de hele dag en bijna dagelijks).
  • Gewichtsverlies of juist toename van gewicht (of toe –of afname van eetlust) zonder duidelijke reden.
  • Niet goed kunnen slapen of juist te veel moeten slapen (bijna dagelijks)
  • Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid (bijna dagelijks)
  • Vermoeidheid (bijna dagelijks)
  • Gevoel dat je waardeloos bent of schuldig.
  • Moeite hebben met helder denken, beslissingen nemen en concentreren.
  • Je wanhopig voelen, aan zelfmoord denken, met of zonder specifieke plannen of een zelfmoordpoging doen

Denk je op dit moment veel aan zelfmoord? Praat er dan over. Bijvoorbeeld met een van onze hulpverleners of met een huisarts, familie, vrienden, buren... Praat erover. Het kan enorm opluchten. 

Doe de zelftest depressie

Je kunt jezelf ook testen. In de zelftest worden jouw klachten onder de loep genomen en kun je erachter komen of je depressief bent. Hierna volgt een advies met vervolgstappen die je kunt nemen om jouw depressie aan te pakken. Ook is het mogelijk om online therapie te krijgen bij 113. 

Ben ik depressief? Praat erover!

Bij 113 kun je altijd terecht voor een gesprek als je aan zelfdoding denkt. Dit kan telefonisch of via de chat. Als je denkt ‘ben ik depressief’? ‘Van mij hoeft het allemaal niet meer’? Maar weet je niet goed met wie je hierover in gesprek kan gaan? Dan kun je altijd terecht bij 113. Met onze hulpverleners kan je praten over je gedachtes aan zelfmoord. Waarom je depressief bent of sombere gedachtes hebt; het maakt niet uit. Iedereen is welkom om zijn of haar verhaal te doen aan onze hulpverleners.