Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Blue Whale Challenge

De Blue Whale Challenge is ook wel bekend onder de naam Blue Whale Game. Het is een dodelijk, misleidend 'spel' dat gespeeld wordt via social media. Dit 'spel' bestaat uit 50 opdrachten waarvan de laatste zelfmoord is.

Speel jij het misleidende, online 'spel' of denk je na over zelfmoord, neem dan direct contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Chat of bel (0800-0113) met onze hulplijn (anoniem en 24/7 open). Je kunt ook een aantal sessies doen met een vaste hulpverlener door je aan te melden voor online therapie of coaching.

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112.

Wat is de Blue Whale Challenge?

Sinds enige tijd circuleren er in diverse media berichten over de Blue Whale Challenge. Dit is een online, misleidend ‘spel’ waarbij jongeren aangemoedigd worden opdrachten van zelfbeschadigend gedrag uit te voeren. Uiteindelijk wordt de speler aangezet tot zelfmoord. 

Het misleidende 'spel', of in elk geval de berichten over dit 'spel', zijn afkomstig uit Rusland en waarschijnlijk oorspronkelijk gebaseerd op fake nieuws. Maar ondertussen komen uit verschillende landen berichten over jongeren die effectief betrokken zijn in online groepen die elkaar aanzetten tot zelfbeschadigend gedrag.

Zorgen over Blue Whale Challenge

In Nederland is de Blue Whale Challenge ook bekend. In eerste instantie leek het om een hoax te gaan. Als snel bleek dat het degelijk een gevaarlijk spel is. Er zijn geen suïcides bekend die aantoonbaar het gevolg zijn van deelname aan de Blue Whale Challenge. 

Vermoed je dat iemand in je omgeving deelneemt aan de Blue Whale Challenge en maak je je zorgen? Neem dan contact op met onze hulplijn. Chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Hulp bij zelfmoordgedachten

Voel je je ongelukkig en denk je wel eens aan zelfmoord? Bedenk je dat zelfmoord een onomkeerbare keuze is. Het 'spelen' van de Blue Whale Challenge is dan ook nooit de oplossing voor je problemen. Door te praten met een vertrouwenspersoon in je omgeving (een goede vriend, collega of familielid) merk je dat je er niet alleen voor staat. Praten lucht enorm op en zorgt voor nieuwe perspectieven.

Heb je direct hulp nodig, bel dan met een van onze hulpverleners gratis op 0800-0113 of chat. Praat je liever wat vaker met een behandelaar? Meld je aan voor online therapie of online coaching.

Hulp bij zelfdoding

113 staat aan de kant van hoop en leven en geeft geen advies over middelen of methoden waarmee mensen zichzelf om het leven kunnen brengen. Mensen die meer willen weten over euthanasie of hulp bij zelfdoding, verwijzen we door naar hun huisarts.

Praat met een psycholoog

Wil je graag met een psycholoog praten maar niet via de huisarts worden doorverwezen? Praat dan met een van de ervaren hulpverleners van 113. Ze denken met je mee en kijken samen met jou naar mogelijke oplossingen. Je kunt anoniem blijven als je wilt. Hulp via 113 is altijd gratis. Bel 0800-0113 of chat.

Ik maak me zorgen om iemand die de Blue Whale Challenge wil 'spelen'

Heb je het idee dat je kind of iemand anders in je omgeving meedoet met de Blue Whale Challenge of aan zelfmoord denkt? Of heeft iemand de Blue Whale opdrachten lijst gedownload? Daar kun je enorm van schrikken. Houd het niet stil maar praat erover en bespreek de risico’s. Heb je het idee dat er zelfmoordgedachten spelen, ga dan samen op zoek naar (professionele) hulp. Is iemand op dit moment in gevaar, bel dan direct 112.

Blue Whale Challenge opdrachten

Wil je iets doen voor iemand die zich bezighoudt met de opdrachten van de Blue Whale Challenge? Lees dan de zelfmoordpreventiewijzer van 113. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die zelfmoordgedachten heeft.

Heb je nu hulp nodig? Bel dan direct met 112 als je in levensgevaar bent. Ben je niet in levensgevaar, bel 0800-0113 of chat dan via onze hulplijn