Blue Whale Challenge

De Blue Whale Challenge is ook wel bekend onder de naam Blue Whale Game en is een dodelijk spel dat gespeeld wordt via social media. Dit spel bestaat uit 50 opdrachten waarvan de laatste zelfmoord is. Speel jij het spel of denk je na over zelfmoord, neem dan direct contact op met 113 Zelfmoordpreventie.

Wat is de Blue Whale Challenge?

Sinds enige tijd circuleren er in diverse media berichten over de Blue Whale Challenge, een online ‘spel’ waarbij jongeren aangemoedigd worden opdrachten van zelfbeschadigend gedrag uit te voeren die escaleren om uiteindelijk zelfmoord te plegen.

Het spel, of in elk geval de berichten over dit spel, zijn afkomstig uit Rusland en waarschijnlijk oorspronkelijk gebaseerd op fake nieuws, maar ondertussen komen uit verschillende landen berichten over jongeren die effectief betrokken zijn in online groepen die elkaar aanzetten tot zelfbeschadigend gedrag.

Blue Whale Challenge

Zorgen over Blue Whale Challenge

Onze Belgische collega's hebben een artikel met een aantal tips over de Blue Whale Challenge op hun website staan. In Nederland zingen geruchten over het online spel ook rond. In eerste instantie leek het om een hoax te gaan, maar het is aannemelijk dat dit gevaarlijke spel ook overwaait naar Nederland.

Vermoed je dat iemand in je omgeving deelneemt aan Blue Whale Challenge en maak je je zorgen? Neem dan contact op met 113 via 0900-0113 of via de chat, 24/7.

Hulp bij zelfmoordgedachten

Voel je je ongelukkig en denk je wel eens aan zelfmoord? Bedenk je dat zelfmoord een onomkeerbare keuze is. Het spelen van de Blue Whale Challenge is dan ook nooit de oplossing voor je problemen. Door te praten met een vertrouwenspersoon in je omgeving (een goede vriend, collega of familielid) merk je dat je er niet alleen voor staat. Praten lucht enorm op en zorgt voor nieuwe perspectieven.

Praat je liever met een ervaren psycholoog dan kun je terecht bij de hulpverleners van 113. Heb je direct hulp nodig, bel dan met een van onze vrijwilligers op 0900-0113 of chat.

Hulp bij zelfdoding

113 staat aan de kant van hoop en leven en geeft geen advies over middelen of methoden waarmee mensen zichzelf om het leven kunnen brengen. Mensen die meer willen weten over euthanasie of hulp bij zelfdoding, verwijzen we door naar hun huisarts.

Praat met een psycholoog

Wil je graag met een psycholoog praten maar niet via de huisarts worden doorverwezen? Maak dan een afspraak met een van de ervaren hulpverleners van 113. Je kunt met ze bellen, mailen of chatten. Ze denken met je mee en kijken samen met jou naar mogelijke oplossingen. Je kunt anoniem blijven als je wilt en hulp via 113 is altijd gratis.

Ik maak me zorgen om iemand die de Blue Whale Challenge wil spelen

Heb je het idee dat je kind of iemand anders in je omgeving meedoet met de Blue Whale Challenge of aan zelfmoord denkt? Of heeft iemande de Blue Whale opdrachten lijst gedownload? Daar kun je enorm van schrikken. Houd het niet stil maar praat erover en bespreek de risico’s. Heb je het idee dat er zelfmoordgedachten spelen, ga dan samen op zoek naar (professionele) hulp. Is iemand op dit moment in gevaar, bel dan direct 112.

Blue Whale Challenge opdrachten

Wil je iets doen voor iemand die zich bezighoudt met de opdrachten van de Blue Whale Challenge? Lees dan de zelfmoorpreventiewijzer van 113. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die zelfmoordgedachten heeft. Download de wijzer hier. Wil je zelf met een professional praten om te overleggen? Maak dan een afspraak met een van onze psychologen.

Heb je nu hulp nodig? Bel dan direct met 112 als je in levensgevaar bent. Ben je niet in levensgevaar, bel of chat dan via onze crisislijn. Wil je graag met een psycholoog praten of maak je je zorgen om iemand anders? Maak dan een telefonische afspraak met een psycholoog van 113.