Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Depressie symptomen

Depressie symptomen kunnen erg verschillend zijn. Een ervan is het hebben van zelfmoordgedachten. Het een hoeft niet per se samen te gaan met het ander.

Depressie symptomen wijzen wel vaak op meer dan een dipje. Een depressie is een psychische stoornis. Een depressie kan je leven flink in zijn greep houden. Depressie symptomen kunnen lang aanhouden. Het is dus belangrijk om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. De zelftesten voor angstdepressie en die voor zelfmoordgedachten, kunnen meer inzicht geven.

Depressie symptomen

De gemiddelde depressie symptomen duren 8 maanden. Van de mensen die depressief waren is 40% dit binnen twee jaar weer.

Er is sprake van een depressie als je 5 van de onderstaande depressie symptomen hebt. Deze symptomen moeten tenminste 2 weken aanwezig zijn. Van de eerste 2 symptomen moet er 1 aanwezig zijn.

Symptomen van depressie zijn

Een depressie kan zich op verschillende manier uiten. Onderstaande symptomen zijn de meest voorkomende.

  1. Je voelt je somber
  2. Je beleeft geen plezier aan dingen waar je eerder wel plezier aan beleefde. Je hebt geen zin om iets te ondernemen
  3. Je eet weinig of juist veel en valt daardoor af of komt juist aan
  4. Je slaapt veel of juist weinig
  5. Je bent rusteloos of juist niet in beweging te krijgen
  6. Je bent moe en hebt geen energie
  7. je hebt concentratieproblemen en bent besluiteloos
  8. Je voelt je schuldig of waardeloos
  9. Je hebt zelfmoordgedachten of denkt vaak aan de dood.

Heb jij last van een aantal van deze symptomen? Misschien is het dan goed om een keer naar je huisarts te gaan en dat te bespreken. Hij of zij kan je helpen om goede hulp te vinden.

Depressie en suïcide

Depressiviteit gaat vaak samen met andere klachten, zoals angst en problematisch alcoholgebruik. Ook komt de gedachte aan zelfmoord regelmatig voor bij mensen met een depressie. Het is dan ook een van de symptomen. Niet iedereen met een depressie is suïcidaal, en vice versa. Maar de gevoelens van wanhoop, machteloosheid en uitzichtloosheid die vaak gepaard  gaan met de depressie kunnen ertoe leiden dat zelfmoord een oplossing lijkt.

Heb je iemand in je omgeving waarover je je zorgen maakt? Download dan de zelfmoordpreventiewijzer. Je kunt ook onze gratis online training doen. Deze leidt je in een uur door de belangrijkste zaken die je moet weten.Je leert wat je beter wel en niet kunt doen of zeggen.

Kamp je zelf met gedachten aan zelfmoord? Neem dan contact op met ons. Je kunt bellen naar 0800-0113 of chatten via de hulplijn.