Dreigen met zelfdoding

Dreigen met zelfdoding kan erg beangstigend zijn en een zware last vormen. Meent iemand het of niet? Wat als je er niet goed op reageert? Het gaat om leven en dood. Heb jij iemand in je omgeving die dreigt met zelfdoding? Neem dit dan serieus. Praat erover met die persoon en zorg dat jullie hulp inschakelen. Wees niet bang dat praten over zelfdoding er juist toe kan leiden dat iemand zich van het leven beroofd. Dat is een fabeltje. Praten helpt en geeft ruimte.

Heb jij nu iemand nodig om je zorgen om iemand anders mee te delen of wil je een keer overleggen hoe je het beste om kunt gaan met iemand die dreigt met zelfmoord? Praat dan met iemand van onze hulplijn, via chat of telefoon (0900-0113). Wij zijn 24/7 bereikbaar. Je kunt ook onze overleglijn bellen op 020 311 3888 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur).

Dreigen met zelfdoding strafbaar

Dreigen met zelfdoding is niet strafbaar. Belangrijker dan de vraag of zelfdoding strafbaar is, is de vraag hoe om te gaan met iemand die met zelfdoding dreigt. Het gaat om iemand die zich wanhopig voel en geen andere uitweg meer ziet dan zelfdoding. Geef die persoon ruimte om te praten en zoek samen naar de hulp die nodig is. 113 heeft zowel een hulplijn als een overleglijnonline therapie en online coaching.

Mensen die roepen dat ze zelfmoord willen plegen, doen dat niet

55-90% van de mensen die zelfmoord plegen, hebben vooraf signalen gegeven. Een uitspraak als “Ik maak er een einde aan” is eerder een schreeuw om hulp dan manipulatie of aandachttrekkerij. Neem dit serieus.

Zo zijn er een heel aantal fabels en misverstanden over zelfdoding. Bijvoorbeeld:

  • Vragen naar iemands zelfmoordplannen, is iemand op ideeën brengen
  • Zelfmoord is en ziekte
  • Als iemand echt zelfmoord wil plegen, dan kun je dat niet tegenhouden

Wil je weten hoe het écht zit? Lees dan deze pagina met veelgestelde vragen voor naasten.

Wat kan ik doen als iemand dreigt met zelfmoord

Als je meer wilt weten over wat je kan doen als je je zorgen maakt om iemand die dreigt met zelfdoding, lees dan onze zelfmoordpreventiewijzer. 113 heeft ook een veiligheidsplan gemaakt, dat je samen met diegene in kunt vullen. Zo'n plan kan helpen om te zorgen dat je niet in een crisissituatie terecht komt én dat je weet wat je kunt doen als het toch mis gaat. Een andere tool die 113 heeft ontwikkeld is de vraagmaar-app. Die helpt je om te leren praten over zelfmoord. Dat is vaak helemaal niet zo eenvoudig en kan een drempel zijn, terwijl het zo belangrijk is om het er over te hebben.