Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Dysthyme stoornis

Ongeveer 3% van de Nederlanders heeft een dysthyme stoornis oftewel dysthymie. Maar wat is een dysthyme stoornis eigenlijk en wanneer moet je een dysthyme stoornis behandelen? Heb je een dysthyme stoornis en gedachten aan zelfdoding, dan kan het helpen om daarover te praten. Als je niet weet met wie je het over suïcidegedachten kunt hebben, praat dan met je huisarts of neem contact op met onze hulplijn. Wij staan 24/7 voor je klaar als je het niet meer ziet zitten. Bel ons op 113 of ons gratis telefoonnummer 0800-0113 of chat met ons.

Wat is een dysthyme stoornis?

De dysthyme stoornis wordt in de DSM 5, het handboek voor psychiaters en psychologen, een aanhoudende depressieve stoornis genoemd. Je hebt gedurende minstens 2 jaar minstens twee van de symptomen van een depressie, zoals:

  • Somberheid
  • Niet kunnen genieten
  • Een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoel
  • Concentratieproblemen
  • Slaapproblemen.

Ook gedachten aan zelfdoding kunnen voorkomen en zijn een belangrijke reden om hulp te zoeken.

Oorzaak van een dysthyme stoornis

Bij een dysthyme stoornis is de oorzaak niet altijd even duidelijk. Soms zijn er dingen in je omgeving die niet lekker lopen. Soms speelt een erfelijke oorzaak een rol. Ook vervelende ervaringen in het verleden kunnen deze stoornis uitlokken. En bij weer andere mensen is er geen duidelijke oorzaak te vinden.

Behandeling van een dysthyme stoornis

Het liefst wil je voor de behandeling van deze stoornis de oorzaak aanpakken. Maar soms is er geen duidelijke oorzaak. En werk je al aan manieren om er beter mee om te gaan. Het kan dan zinvol zijn om medicijnen te gebruiken, zoals antidepressiva. Meer tips over omgaan met een dysthyme stoornis vind je bij de Depressievereniging.

Hulp bij gedachten aan zelfdoding

Heb je een dysthyme stoornis en heb je suïcidegedachten? Je bent niet alleen. Ieder jaar zijn er vele mensen die aan gedurende een periode aan zelfmoord denken. Het kan helpen hierover te praten en hulp te zoeken. probeer het niet allemaal alleen op te lossen. Neem daarom iemand in vertrouwen en praat over je problemen. Bijvoorbeeld met iemand van ons. Je kunt altijd bellen (0800-0113) of chatten met en medewerker van onze hulplijn. Daarnaast bieden we ook online therapie en online coaching aan. Je hebt dan een aantal gesprekken met een vaste therapeut. Dat kan via de telefoon, de chat of berichten. Vanuit je eigen omgeving. Ook hebben we een zelfhulpcursus die je gratis kunt doen. Deze helpt je beter om te gaan met je gedachten aan zelfdoding.