Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je.

Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gay

Introductie tekst

Gay zijn, jezelf accepteren zoals je bent is niet voor iedereen even gemakkelijk. Gevoelens van angst vanwege de reacties op je geaardheid, de onzekerheid en het gevoel dat je niet mag zijn wie je bent, kunnen een depressie veroorzaken. In het ergste geval voelt het misschien alsof je er niet mag zijn of het niet waard bent om te leven en kun je zelfmoordgedachten krijgen. Blijf niet alleen rondlopen met suïcidale gedachten. Praten lucht op. En dat kan bij ons, 24/7 en anoniem.

Gay en kwetsbaarheid

Het meest gebruikte scheldwoord op school is ‘homo’. Je kunt je hierdoor onzeker gaan voelen, omdat je volgens velen anders bent dan anderen. Jouw coming out als gay kan nog moeilijker zijn vanwege ongewenste en negatieve reacties. Homo’s en lesbi‘s krijgen vaker te maken met pesten of geweld dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Door deze ervaringen kun je je kwetsbaarder voelen. Dit blijkt ook uit cijfers over LHBT’ers. Homoseksuele jongeren geven hun leven een zesje. Hun heteroseksuele leeftijdsgenoten geven er een acht min voor.

Je bent niet alleen

Misschien voel je je eenzaam, omdat je gay bent. Maar je bent niet alleen. Bij Jong&Out komen maandelijks honderden homo’s, lesbi’s, transseksuelen en intraseksuelen bij elkaar die zo zijn als jij. Mensen met dezelfde problemen en ervaringen. Uit de kast komen is moeilijk. Praten met mensen die daar ook mee worstelen of hun coming out al hebben gehad, lucht op. Maar weet je echt niet hoe je uit je depressie kunt komen of je zelfmoordgedachten een plek kunt geven, dan kun je praten met 113. Anoniem en vertrouwelijk. Of download onze BackUp app samen met iemand die je vertrouwt. Deel met die ander via de app wat je kwijt wilt.

Wat kan 113 voor jou betekenen?

113 is 24/7 geopend voor hulp via chat of telefoon. Onze hulpverleners helpen je graag om je zelfmoordgedachten te ordenen. Als het nodig is, verbinden ze je door met een psycholoog. Bij ons kun je kortdurende therapie volgen via e-mail, chat of telefoon. Maar je kunt ook beginnen met onze zelftest zelfmoordgedachten om te kijken of je hulp nodig hebt. Het voornaamste is dat je hulp zoekt als je er zelf niet uitkomt. Blijf er niet mee zitten.

Je kunt je ook aanmelden voor kortdurende online therapie of online coaching.