Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je.

Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Jezelf snijden

Jezelf snijden is voor sommige mensen een manier om met gevoelens om te gaan die ze anders niet goed aankunnen. Het gaat hier om opzettelijk jezelf snijden omdat de pijn die dit veroorzaakt afleiding biedt van die moeilijke emoties of gedachtepatronen. Jezelf snijden is een vorm van zelfbeschadiging, die ernstige vormen aan kan nemen. Soms kan jezelf snijden ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Je voelt je misschien schuldig of hopeloos. Mogelijk schaam je je ervoor. Stichting Zelfbeschadiging kan je helpen bij deze problemen.

Leiden deze gevoelens wel eens tot gedachten aan zelfdoding? Dan kan het erg opluchten om erover te praten. Bij 113 kan dat direct en anoniem via de chat of telefoon: 113 of 0800-0113 (gratis) of chat.

Is jezelf snijden een ziekte?

Sommige mensen vragen zich af of jezelf snijden een ziekte is. Dat is niet het geval. Het is eerder een gedragspatroon dat je kunt ontwikkelen als manier om met moeilijke emoties om te gaan. De lichamelijke pijn die jezelf snijden teweegbrengt, kan je soms tijdelijk afleiden van de emotionele of geestelijke pijn die je voelt. Het is mogelijk dat je hieraan gewend raakt en steeds meer pijn moet hebben om tijdelijke opluchting te voelen. Dan kan het uit te hand lopen.

Jezelf snijden en Islam

Jezelf beschadigen wordt binnen de Islam over het algemeen beschouwd als 'haram', of verboden. Hieruit kun je concluderen dat jezelf snijden volgens Islam ook niet is toegestaan. Heb je een Islamitische achtergrond en ben je toch begonnen met jezelf snijden? Voel je hier veel schuld of schaamte over? Denk je hierdoor wel eens aan zelfdoding? Dan kan een gesprek met een medewerker van 113 erg opluchten. Naast een gesprek met de hulplijn, kan je je ook aanmelden voor een kortdurend traject. Je krijgt een vaste behandelaar. In online therapie kijk je met je hulpverlener waar je gedachten aan zelfdoding vandaan komen. En hoe jaar beter mee om kunt gaan. Je moet 16 jaar of ouder zijn. Online coaching is ook voor mensen die jonger zijn dan 16. Als volwassene kun je je aanmelden voor online coaching als je al in behandeling elders bent. En als het je binnen die behandeling niet lukt om je suïcidale gedachten ter sprake te brengen. Dat is ook zeker niet altijd eenvoudig. Wij kunnen je hierbij helpen.

Stoppen met jezelf snijden tips

Op het internet zijn veel stoppen met jezelf snijden tips te vinden. Zo kun je de voorwerpen waarmee je jezelf snijdt bijvoorbeeld weg doen. Of iemand vragen of je diegene mag bellen als je op het punt staat om jezelf te snijden. Heb je al veel van deze tips geprobeerd en lukt het je niet om te stoppen met jezelf snijden? Voel je je hierdoor erg wanhopig en denk je wel eens aan zelfdoding? Bel 0800-0113 of chat dan met 113. De hulplijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week open. Je staat er niet alleen voor.