Partner depressief

Mensen met een depressie kunnen last van zelfmoordgedachten hebben. Wanneer je denkt dat dat bij jouw depressieve partner het geval zou kunnen zijn, kun je er het beste gewoon naar vragen. Hoe je dat aan kunt pakken, lees je in de zelfmoordpreventiewijzer. Overleg je liever even met een van onze psychologen? Bel of mail ons.

Mijn partner is depressief.. en nu?

Als je geliefde depressief is zul je waarschijnlijk je best doen om hem of haar te wijzen op de leuke en fijne dingen in het leven. Je zult proberen hem of haar op te beuren en te betrekken bij de dagelijkse praktijk. Dit is liefdevol, maar kan ook behoorlijk frustrerend zijn. Het is een stoornis waar je iemand niet zomaar even uit haalt. Toch is het logisch dat je iets wilt doen. Hieronder vind je tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Partner depressief? Zorg goed voor jezelf

Leven met iemand die depressief is kan heel zwaar zijn. Het belangrijkste advies is dan ook dat je goed voor jezelf zorgt.  Door te zorgen voor voldoende ontspanning en afleiding blijf je zelf veerkrachtig. Doe dingen die je energie geven, en besteed voldoende tijd aan je eigen dingen, zoals werk, vrienden en hobby’s.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf te informeren. Lees over depressie of laat je informeren door je huisarts. Er zijn ook cursussen voor familieleden en naasten, je huisarts kan je hier meer over vertellen.

Houd contact met je (levens)partner, ook al heeft deze de neiging zich af te sluiten. Ga samen iets doen, dat kan ook gewoon een tripje naar de supermarkt zijn.

Gebruik de vraagmaar app

vraagmaar app

Om mensen te leren helpen praten over zelfmoord, heeft 113 de Vraagmaar app ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden in de appstores van Itunes en Android en kun je gebruiken als jouw partner depressief is.