Werkloos wat nu

Werkloosheid zorgt voor financiële beperkingen maar ook psychische gevolgen: je kunt je er diep ongelukkig of minderwaardig door voelen, misschien zelfs wel depressief. Ben jij depressief door werkeloosheid of denk je na over zelfmoord na ontslag? Neem dan contact op met 113 voor een gesprek met een van onze vrijwilligers van de hulplijn, overleg eens met een van onze psychologen of doe onze zelfhulpcursus.

Financiële beperkingen

Als je geen baan meer hebt, zul je van minder rond moeten komen dan voorheen. Misschien moet je je levensstandaard aanpassen, op zoek gaan naar een ander huis of je in de schulden steken. Ook het verlies van contact met collega’s kan voor problemen zorgen: je ziet op een dag minder mensen: een sociaal isolement ligt op de loer.

Minderwaardig

Geen baan hebben kan je minderwaardig laten voelen. Misschien ontleende je een bepaalde identiteit aan de baan die je had of het bedrijf waarvoor je werkte, en weet je nu je werkloos bent even niet meer wie je nu eigenlijk bent of waar je staat. Je bent niet de enige die zich door werkeloosheid depressief voelt of een gevoel van falen ervaart. Wacht niet te lang met hulp zoeken: praten helpt je namelijk deze gevoelens onder woorden te brengen en ze in perspectief te zien. Praat bijvoorbeeld met een collega, familielid, of je huisarts.

Praat met een psycholoog

Denk jij wel eens aan zelfmoord na je ontslag? Of ben je depressief door je werkeloosheid en zie je geen andere oplossing voor je problemen dan zelfdoding? Meld je dan aan voor de online therapie van 113 Zelfmoordpreventie. Therapie van 113 staat voor gratig professionele en vertrouwelijke hulp. De psychologen van 113 denken met je mee en kijken samen met jou naar je problemen en mogelijke oplossingen. Meld je nu aan en chat, bel of mail anoniem met je eigen psycholoog.

Online cursus

Je kunt ook zelfstandig aan de slag met je zelfmoordgedachten. 113 Zelfmoordpreventie ontwikkelde een online cursus van zes lessen waarin je meer te weten komt over waar gedachten over suïcide vandaan komen en hoe je die van jou onder controle krijgt. Je leert omgaan met heftige gevoelens, je maakt een plan om een crisis het hoofd te bieden en hulp te vragen aan je omgeving.

Doe de test

Twijfel je, over het wel of niet inroepen van professionele hulp? Doe dan de 113 zelftest. In deze korte test beantwoord je online een aantal vragen die je na 5 minuten  advies geven of jij baat zou kunnen helpen bij begeleiding van een professionele hulpverlener.

 

Denk jij over zelfmoord na ontslag? Schakel dan de hulp in van een van onze hulplijn, je hoeft het niet alleen te doen. Voel jij je depressief door werkeloosheid? Maak dan een afspraak bij je huisarts, die kan je doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.