Tips en tools

Onderstaande tips en tools kunnen je helpen als je iemand in je omgeving hebt waar je je zorgen om maakt. Ze helpen je om signalen op te vangen die er op kunnen duiden dat iemand aan zelfdoding denkt. En om het gesprek erover goed te kunnen voeren. Ook bieden ze steun bij het samen hulp zoeken en niet te vergeten: hoe je voor jezelf zorgt.

Tips om te praten

Tips om te praten

Wat kan je doen als je je zorgen maakt om iemand? Praat erover. Dat klinkt eenvoudig maar is het niet altijd. 

 • Stel de vraag
 • Luister en toon begrip
 • Zoek samen hulp
Online training suïcidepreventie

Online training suïcidepreventie

In de gratis online training suïcidepreventie ontdek en oefen je wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt. De training duurt ongeveer een uur en bestaat uit 3 lessen: 

 • Signaleer 
 • Praat erover 
 • Zoek samen hulp 
Vraagmaar app

Vraagmaar app

Ben je bang dat iemand met zelfmoord bezig is?
De VraagMaar app helpt je om het gesprek aan te gaan.

Downoad gratis in:

google play apple store

 

Zelfmoordpreventiewijzer

Zelfmoordpreventiewijzer

113 heeft een zelfmoordpreventiewijzer ontwikkeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die aan zelfmoord denkt. De zelfmoordpreventiewijzer is een hulpkaart met praktische tips en handvatten om op de juiste manier in gesprek te gaan en te blijven met de ander. Zo heb je altijd een geheugensteuntje om op terug te vallen als je even niet meer weet wat te doen. 

Veiligheidsplan

Veiligheidsplan

Maak samen een plan voor het geval de ander in een noodsituatie komt. In het plan staat wat de ander in zo’n geval kan doen, maar ook met wie hij direct contact kan opnemen, bijvoorbeeld met jou als backup. Het veiligheidsplan kunnen jullie op je eigen manier invullen.

Backup app

Backup app

De interactieve app kan gebruikt worden door iemand met suïcidale gedachten alleen, maar het is ook mogelijk om de BackUp app samen te gebruiken. Door de app samen te gebruiken, ben je betrokken bij de ander en dit kan een gevoel van steun geven. Wat kun je doen?

 • Bespreek samen of jullie de BackUp willen gebruiken.
 • Installeer de app en voeg elkaar toe onder ‘Mijn BackUps’. De ander kan je toestemming geven voor het toesturen van items.
 • Nu kun je Items uit je BackUp Box met elkaar delen.
Zorgwekkende signalen op social media

Zorgwekkende signalen op social media

Veel mensen die zijn overleden aan zelfmoord hebben vooraf signalen gegeven. Hiermee trokken ze aan de bel. Daarom is het van groot belang om in te gaan op deze signalen en zelfmoordgedachten te bespreken. Door verontrustende inhoud op internet en social media te zetten, geven mensen signalen af. Het is goed om deze signalen te leren herkennen en er gepast op te reageren.

Meer weten

Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf

 

   

   Om er voor de ander te kunnen zijn, is het ook belangrijk om ook voor jezelf te zorgen.

   • Blijf dingen doen die je helpen om je goed te voelen. 
   • Neem voldoende tijd en rust om dingen op een rijtje te zetten.
   • Suïcidaliteit van iemand om wie je geeft kan sterke emoties bij je oproepen. Sta die emoties toe.
   • Draag de last niet alleen.
   • Besef dat je niet verantwoordelijk bent voor de keuzes van de ander.
   • Geef zo nodig je eigen grenzen aan.

   Bij een levensbedreigende situatie

   Bel 112 in het geval van een levensbedreigende situatie. Of waarschuw de huisarts(enpost) of een eerstehulppost die de crisisdienst kan inschakelen. Zorg voor je eigen veiligheid en die van de ander. Laat de ander niet alleen.

   Informatie, advies en ondersteuning

   Voor informatie, advies of ondersteuning: bel naar onze overleg- en advieslijn. Deze is iedere werkdag bereikbaar van 10.00 tot 16.00 uur op 020 311 3888. Is het spreekuur gesloten? Bel naar de hulplijn op 113 of 0800 - 0113 (gratis). Of chat met ons.

   Veelgestelde vragen

   Mis je informatie? Kijk eens op de pagina met veelgestelde vragen