Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken
Wat is het EAAD-model?

Het European Alliance Against Depression (EAAD) model is een model voor een aanpak op de verschillende niveaus in de vorm van 5 onderdelen die ieder een rol spelen om de preventie van depressie en suïcide te verbeteren. Het is een bewezen, effectief model voor succesvolle suïcidepreventie.  

Het EAAD-model werkt, omdat het een geïntegreerde aanpak biedt, waarbij verschillende onderdelen van de samenleving samenwerken om depressie en suïcide te voorkomen. Door huisartsen en andere sleutelfiguren te trainen, het publiek te informeren, mensen met suïcidale gedachten en hun naasten te ondersteunen, en gemeenschapsprojecten te bevorderen, zorgt het model voor een brede en effectieve aanpak van suïcidepreventie. 

Het model wordt wereldwijd uitgevoerd en vormt een vangnet in de regio. 
Meer informatie vind je hier: https://www.eaad.net/

EAAD Model
 

Wat is het preventiemodel van de WHO?

Preventiemodel WHO

Wat is Lifespan?

LifeSpan is een model voor integrale suïcidepreventie. Het model is in vier regio’s in Australië onderzocht en na twee jaar bewezen effectief in het verminderen van suïcidepogingen en suïcides. Door gezondheid, onderwijs, eerstelijnsdiensten, bedrijfsleven en de gemeenschap te verbinden, ondersteunt LifeSpan-aanpak mensen om een volwaardig en betekenisvol leven te leiden. 

Lokale allianties en culturele inclusie zorgen voor een op maat gemaakte strategie die regionale verschillen respecteert en optimaal inspeelt op de lokale behoeften.

Meer informatie vind je hier

Hoe kan ik onderdeel worden van het Landelijke Actienetwerk suicidepreventie?

Wij nodigen jullie ook uit om als gemeente of regio aan te sluiten bij het landelijk leernetwerk suïcidepreventie. Meld je via dit formulier aan om ook deel te worden van het Landelijke Actienetwerk. Laat dan hier je gegevens achter en dan nemen wij contact op! 

Hoeveel geld kunnen we verwachten?

Het bedrag dat beschikbaar komt voor gemeenten, hangt af van verschillende factoren. Meer informatie hierover kun je vinden op de pagina Financiën.

Hoe geven andere gemeenten invulling aan suïcidepreventie?

Verschillende gemeente en regio’s zijn al (jaren) aan de slag met suïcidepreventie op lokaal niveau. Sommigen delen graag hun ervaringen, deze kun je lezen op deze pagina.

Mythen en fabels

In het kader van suïcidepreventie binnen gemeenten, kunnen wij als samenleving een verschil maken door misvattingen te adresseren en te corrigeren. Hieronder belichten we enkele veelvoorkomende mythen en fabels die een effectieve aanpak kunnen hinderen.

Mythe 1 van 4

Mythe 1: "Praten over suïcide brengt mensen op ideeën"

Het idee dat het bespreken van suïcide iemand op gedachten zou brengen is ongegrond. Open gesprekken over suïcidale gedachten kunnen juist ondersteunend werken en zijn essentieel om mensen te helpen stappen richting hulpverlening te zetten.

Mythe 2 van 4

Mythe 2: "Suïcide gebeurt plotseling zonder waarschuwing"

Vaak wordt gedacht dat suïcide zonder enige waarschuwing plaatsvindt. Echter, in veel gevallen zijn er vooraf signalen geweest. Het is belangrijk deze te herkennen en serieus te nemen, iets waarin training en voorlichting kunnen voorzien.

Mythe 3 van 4

Mythe 3: "Mensen die suïcidaal zijn, zijn altijd teruggetrokken en depressief"

Dit is een misverstand, omdat iemands externe gedrag niet altijd een duidelijke indicatie is van hun interne strijd. Mensen met suïcidale gedachten kunnen zich anders uiten; sommigen lijken misschien vrolijk of boos.

Mythe 4 van 4

Mythe 4: "Een uitspraak over suïcide is slechts aandacht zoeken"

Het uiten van suïcidale intenties moet altijd serieus genomen worden als een teken dat iemand mogelijk dringend hulp nodig heeft. Het is belangrijk om elke uitgesproken gedachte over suïcide te zien als een oproep tot actie en ondersteuning. Door deze mythen actief te weerleggen en accurate informatie te verspreiden, kunnen gemeenten een fundament leggen voor effectieve suïcidepreventie en een veiliger gemeenschap creëren.

Vorige
Volgende