Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je.
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ik ben ongelukkig

Elke dag is hetzelfde. Er gebeurt nooit iets positiefs voor jouw gevoel. Je denkt: “Ik ben ongelukkig”. Deze gedachte heb je al een tijdje en er zit geen verandering in. Het is (soms) zo erg dat je denkt dat het misschien beter is om niet meer te leven. Herkenbaar? Je bent niet de enige met dit gevoel. Blijf niet rondlopen met die gedachte "ik ben ongelukkig". Praat erover, zoek hulp. Dat kan lucht geven en het piekeren verminderen. Praat je liever anoniem over je gedachten aan zelfdoding? Bel 0800-0113 of chat dan met onze hulplijn.

De BackUp app kan je gebruiken als hulpmiddel om een crisis te voorkomen of te overbruggen.

Ik ben ongelukkig

Ik ben ongelukkig. Hoe kom ik van dit gevoel af? Als je niets doet, dan verandert er ook niets. Heb je er al met iemand over gesproken? Praten lucht op. Schrijven of tekenen kan helpen je gedachten te ordenen. Het gevoel mag er zijn, maar als je je continu ongelukkig voelt, dan kan begeleiding helpen om er vanaf te komen.

Diagnose bij “Ik voel me ongelukkig”

Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief. Als de diagnose is gesteld, kun je worden behandeld voor je klachten. Met begeleiding voel je je misschien al snel een stuk beter.

Wat kan ik zelf doen?

Als je je ongelukkig voelt, dan zijn er zeker ook dingen die je zelf kunt doen. Zorg voor een gezond dag-/nachtritme en voor rust, reinheid en regelmaat. Eet gezond en beweeg voldoende. 30 minuten per dag matig tot intensief wandelen is goed voor lijf en leden. De buitenlucht doet goed en zorgt voor voldoende vitamine D. Door voldoende beweging maak je serotonine, endorfine en testosteron aan. Stofjes die je geestelijk beter of goed doen voelen. Daarnaast kan je je  gedachten op orde krijgen door iemand in vertrouwen te nemen en te praten over je gevoelens. Of door te op te schrijven.

Zie je het echt niet meer zitten?

Ben je zo ongelukkig dat je het helemaal niet meer ziet zitten? Zorg dan voor professionele hulp. Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt en je kan begeleiden. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113. Ook kun je bij ons terecht voor kortdurende online therapie. Niet alleen telefonisch of via de chat, maar ook per e-mail. Maar zoek hulp als je het niet meer ziet zitten. Je bent het waard.