Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zelfdoding voorkomen

Jij kunt helpen zelfdoding voorkomen. Maak je je zorgen om iemand? Uit je zorgen. Vraag de ander of hij of zij misschien wel aan de dood denkt. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het vaak niet. Wat kun je beter wel en juist niet doen? Welke woorden kies je? Hoe open je zo'n gesprek? 

In onze gratis online training suïcidepreventie hebben we alles voor je op een rijtje gezet.

Loop jij zelf rond met gedachten aan zelfmoord? Of maak je je zoveel zorgen dat je nu iemand wil spreken? Bel 0800-0113 of chat met onze hulplijn. Je kunt anoniem je verhaal doen.

Zelfdoding voorkomen

Zelfdoding voorkomen is voor een deel afhankelijk van het bespreekbaar durven maken van zelfdoding. Omdat er in onze samenleving een taboe op ligt, houden we vaak onze mond. Er doen ook allerlei fabels de ronde die niet helpend zijn. Bijvoorbeeld dat je iemand op een idee kunt brengen als je vraagt of iemand suïcidaal is. Dat is niet het geval. Als iemand met dit soort gedachten rondloopt, dan is het vooral een opluchting als er eindelijk over gesproken kan worden. Het zijn zware gedachten om alleen mee rond te lopen. Iemand kan erg gaan malen en piekeren. Dat maakt helder denken moeilijker. En het verstoort vaak de nachtrust. Praten over zelfdoding is een heel belangrijk onderdeel van zelfmoord voorkomen. En hulp zoeken. Meer weten en leren hoe dan? Doe onze gratis online training suïcidepreventie.

Zelfdoding voorkomen tips

Op deze pagina vind je allerlei tips die je kunnen helpen als je iemand in je omgeving die vermoedelijk aan zelfdoding denkt wilt helpen. 

Naast de online training heeft 113 ook een app ontwikkeld: de vraagmaar app. Deze app biedt allerlei informatie en geeft een overzicht van de fabels die bestaan rondom suïcidaliteit. En legt uit hoe het wél zit. De app geeft je ook een mogelijkheid om te oefenen om het gesprek met iemand aan te gaan. Je kunt er kaartjes mee versturen naar iemand anders om een hart onder de riem te steken.

Kun je zelfdoding voorkomen

Kun je zelfdoding voorkomen is een logische vraag als je je zorgen maakt om iemand. Je kunt zeker wat doen, zoals hierboven uitgelegd is. Het is ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Je bent niet verantwoordelijk voor de ander. En je kunt alleen goed ondersteuning bieden als je daar zelf ruimte voor hebt. Zorg dat je professionele hulp inschakelt voor de ander. Bijvoorbeeld via de huisarts.
 

Loop je zelf rond met gedachten aan zelfdoding? Neem contact op met onze hulplijn. Je kunt (anoniem) bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113. Je kunt ook chatten. We zijn er 24/7 voor je.