zelfmoordbos

Zoek je naar informatie over het zelfmoordbos in Japan of Nederland? Dan is er een kans dat je je zo wanhopig voelt dat je er over nadenkt om een einde aan je leven te maken. Weet dan dat je wellicht, door te praten over je ellende, je een andere weg kunt vinden. Praten lucht op en geeft ruimte om na te denken. Zoek iemand in je omgeving die je in vertrouwen kunt nemen, of bel of chat (anoniem) met een van onze vrijwilligers.

Ben je om een andere reden geïnteresseerd in het zelfmoordbos en wil je er misschien iets over schrijven? Lees dan de Handreiking voor mediaprofessionals over verantwoorde berichtgeving over suïcide.

Zelfmoordbos Japan

Het zelfmoordbos in Japan heet eigenlijk het uitgestrekte Aokigahara bos. Het ligt aan de voet van het Fuji gebergte. Jaarlijks plegen hier velen zelfmoord. Eerst dacht men dat alleen de zogenaamde ‘Salarymen’ (de werkende klasse in Japan) zelfmoord pleegden in Aokigahara. Maar dat bleek niet het geval. Mensen met hele verschillende achtergronden vonden de dood in het zelfmoordbos.

Ook in Nederland komen suïcidale gedachten en gevoelens bij allerlei soorten mensen voor. Jong en oud, man, vrouw of man, hoog of laag opgeleid, en ga zo maar door.

Denk jij (wel eens)  aan zelfdoding? Weet dan dat je niet de enige bent. Gelukkig zoeken de meeste mensen hulp en komen er weer uit. Geef jezelf ook die kans. Overleg een keer met psycholoog via onze overleglijn. Heb je meer nodig dan dat? Je kunt je ook aanmelden voor online therapie.

Aokigahara bos

De zelfmoorden in Aokigahara lijken vaak geïnspireerd te zijn op de zelfdoding van twee geliefden uit de roman Kuroi Jukai (De zwarte bomenzee). Dit copycat-effect zien we vaker na de zelfmoord van bijvoorbeeld een bekende artiest. Zeker als daar in de media niet verantwoord over wordt bericht. Wil je meer weten over hoe je het beste een media-item kunt maken over zelfdoding? Kijk dan bij onze informatie voor de media.