Levensbeëindiging

Levensbeëindiging of vrijwillige levensbeëindiging is een actueel thema waarover veel in de media bericht wordt. De meningen lopen sterk uiteen en er vinden regelmatig pittige discussies plaats.

Ben je als hulpverlener hier terechtgekomen omdat je een cliënt hebt die worstelt met zelfmoordgedachten? En wil je weten wat je het beste kunt doen? Dan kun je ons bellen via de collegiale overleglijn. Je kunt je vragen en twijfels bespreken met een van onze psychologen. Als je geïnteresseerd bent in het standpunt van 113 omtrent euthanasie, klik dan op onderstaande link.

Vragen over vrijwillige levensbeëindiging

Een cliënt die het leven niet meer ziet zitten en wanhopig is, kan een verlangen ontwikkelen om zijn of haar leven te willen stoppen. Iemand kan vragen om hulp hierbij of bijvoorbeeld een euthanasiepil. Als hulpverlener kan dit verlangen naar levensbeëindiging veel vragen oproepen.

Naast de collegiale advieslijn, zijn er een aantal documenten die ondersteuning kunnen bieden:

113 biedt ook trainingen specifiek voor zorgprofessionals, maar ook voor alle anderen die in hun werk met suïcidale mensen te maken kunnen krijgen.

Denk je zelf aan levensbeëindiging?

Heb je gezocht op “levensbeëindiging” of “levensbeëindiging pil” of “vrijwillige levensbeëindiging” omdat je het leven niet meer ziet zitten? Kamp je met gedachten aan zelfmoord? Blijf hier dan niet mee rondlopen, maar praat erover. Dat kan opluchten. En misschien voel je dan weer wat ruimte om te kijken naar minder defintieve oplossingen dan zelfdoding.

Heb je acuut hulp nodig? Je kunt 24/7 voor een anoniem gesprek met een vrijwilliger terecht bij ons via de chat of telefoon. 

113 biedt ook kortdurende online therapie waarin je in een aantal sessies met een vast therapeut gaat kijken hoe je beter om kunt gaan met je gedachten aan zelfmoord. Je kunt je direct aanmelden; er zijn geen wachtlijsten.