Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je.
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

De omgeving

Als je gedachten hebt aan zelfdoding, dan is het erg belangrijk dat je daarover praat met iemand. Dat kan een vriend(in), familielid, klasgenoot of collega zijn. Maar ook bijvoorbeeld de huisarts of iemand van 113.

Sociale steun 

Als iemand aan zelfmoord denkt, kan het een grote stap zijn om dit met je vrienden of familie te delen. Het kan zijn dat iemand je niet wil belasten of niet zwak wil overkomen. Het kan ook zijn dat iemand bang is om door jou veroordeeld te worden. 

Belang van praten over gedachten aan zelfdoding 

Toch is het heel belangrijk dat iemand die gedachten aan zelfdoding heeft, deze gedachten met iemand bespreekt. Praten met anderen kan enorm opluchten en de druk van de ketel halen. Er komt dan weer ruimte om naar andere opties te zoeken dan zelfdoding.  

Zelfmoord bespreekbaar maken 

Als je iemand kent waarvan je weet of vermoedt dat hij of zij zelfmoord overweegt, kun je daar het beste over proberen te praten. Dat is lastig want vaak hebben mensen de neiging om hier juist niet over te praten. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn iemand op ideeën te brengen. Of omdat ze het zelf moeilijk vinden om hierover te praten. 

Breng ik iemand op verkeerde ideeën? 

Wees niet bang dat praten erover iemand op verkeerde ideeën kan brengen. Dat is een fabeltje. Voor degene die aan zelfmoord denkt is het meestal een opluchting als dit bespreekbaar is. Iemand kan zich hierdoor begrepen en minder alleen voelen. Het kan iemand ook helpen bij het structureren van zijn of haar gedachten. Bovendien kun je er achter komen hoe serieus iemand is met bijvoorbeeld plannen maken. 

Hoe maak je zelfmoord bespreekbaar? 

Dat hangt natuurlijk af van de situatie. En van de relatie die je met elkaar hebt. Omdat het moeilijk kan zijn om over zelfdoding te beginnen, vind je hieronder enkele vragen die je zou kunnen stellen. 

Welke vragen kan ik stellen? 

  • Wat maakt je zo wanhopig, en waarom? 
  • Denk je wel eens dat je niet meer wilt leven? 
  • Hoe lang denk je nog verder te kunnen? 
  • Hoe is het voor je om aan zelfmoord te denken? 
  • Hoe sterk is je gedachte aan zelfmoord? 
  • Heb je al plannen gemaakt of zelfmoorpogingen gedaan? 
  • Heb je het er met andere mensen over gehad? 
  • Wat zou je helpen? 
  • Hoe kan ik je helpen? 

VraagMaar app

Onze VraagMaar-app helpt je om zelfmoordgedachten bespreekbaar te maken.

Neem contact op met ons 

Kom je er niet uit? Kijk dan op deze pagina voor de ondersteuning, informatie en tools die wij bieden.