Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
leerlingen vituscollege

Leerlingen van het Vituscollege in Bussum halen ruim 15.000 euro op voor 113

Van donderdagavond 28 maart tot vrijdagochtend 29 maart vond op het Vituscollege een lesmarathon plaats voor het goede doel. Dit jaar hebben de leerlingen geld opgehaald voor de stichting 113 zelfmoordpreventie. De lesmarathon heeft ruim € 15.000 opgehaald.

De leerlingen van het Vituscollege hebben zelf voor 113 zelfmoordpreventie als doel gekozen. Ze deden dit onder meer naar aanleiding van kunstproject #stillestrijd van kunstenares Saskia Stolz die zich heeft verbonden aan 113. 

"Ik heb veel waardering voor het kunstwerk Stille Strijd. De felle gele kleur van het vest toont dat depressie van buitenaf vaak helemaal niet zichtbaar is, terwijl dit van binnen een totaal ander geval kan zijn. Ik denk dat dit erg representatief is aan de werkelijkheid en vind het daarom goed dat hier extra aandacht aan wordt besteed. Depressie is iets waar men vaak alleen doorheen gaat en het kunstwerk wil het taboe rond depressie en zelfdoding bij jongeren doorbreken en meer bespreekbaar maken."
- Kit, leerling Vituscollege

leerlingen vituscollege

Het werk De stille strijd was in de afgelopen weken in Bussum te zien. De boodschap is dat jongeren die het moeilijk hebben, deze strijd niet in hun eentje hoeven te voeren. Naar aanleiding van #stillestrijd is op het Vituscollege aandacht geweest voor psychische problemen onder jongeren.

 • Kit, leerling van het Vituscollege: “Ik sta erg positief tegenover het feit dat er op school steeds meer aandacht besteed wordt aan zelfdoding. Het is een veelvoorkomende doodsoorzaak en depressie is iets waar mensen vaak individueel doorheen gaan. Daarom vind ik het goed dat school dit thema meer bespreekbaar maakt, omdat mensen die er mee te maken hebben er zo aan herinnerd worden dat ze er niet alleen voorstaan en dat ze hulp kunnen krijgen.”
   
 • Anouk, leerling van het Vituscollege: “Een van onze docenten had in de les verteld over een ervaring die ze zelf met zelfdoding had gehad. Ze vond het bijzonder dat we voor dit thema gekozen hadden. Als zo iemand zich kwetsbaar opstelt, denken meer mensen: het is ok om het hierover te hebben.”
   
 • Abel, leerling van het Vituscollege: "Zelf zit ik zit soms wel met depressieve gedachtes, maar ik probeer er zoveel mogelijk met vrienden over te praten om te zorgen dat ik het niet opkrop en het ineens te veel wordt. Ik weet dat ik op school altijd wel bij iemand terecht kan als ik daar behoefte aan heb, dus dat is ook fijn."

Ondanks het serieuze thema, was de lesmarathon vooral vrolijk en ludiek. De avond begon met een gezamenlijke maaltijd voor alle leerlingen en medewerkers. Daarna waren er tot het eind van de avond workshops en lessen. De rector gaf punnikles, er konden paasknutsels gemaakt worden en stop motion-films en er was aandacht voor je sociaal veilig voelen met muziek van De Jeugd van Tegenwoordig. Je muzikaal en sportief uitleven kon tijdens de Foute Muziek Quiz en bij het Black Light Volleybal.

leerlingen vituscollege

Aan het eind van de avond werden twee leerlingen in het zonnetje gezet. Luca werd gekozen tot de leerling die het leukst verkleed was en Janneke had met een bedrag van bijna €170 van alle leerlingen het meeste geld opgehaald. Daarna was het feest voor iedereen die nog op zijn benen kon staan.

 • Wendy van Capelle, docent: “De leerlingen zijn heel enthousiast en de collega’s hebben ook enorm hun best gedaan. Veel van ons zijn ook privé geraakt door het doel en dan doet het wat met je als de leerlingen dit doel kiezen. Ik vind het heel mooi dat onze jeugd hier het belang van inziet.”
   
 • Miles, leerlink van het Vituscollege sluit af met "Als je ergens meezit is het begrijpelijk dat je het voor jezelf wilt houden of denkt dat je het zelf aankan. Toch zou ik het zwaar adviseren om mensen op te zoeken die je vertrouwt en een gesprek te starten. Het is misschien lastig om zo'n gesprek te starten, maar het helpt. Samen sta je er sterker voor dan in je eentje en kan je situaties van meerdere invalshoeken laten zien, wat voor meerdere oplossingen kan leiden."

leerlingen vituscollege

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl