Zelfmoordgedachten

Zelfmoordgedachten zijn misschien wel normaler dan je denkt. Toch denken veel mensen die rondlopen met gedachten aan de dood, dat ze de enige zijn. Dat kan je gevoel van isolatie, wanhoop en eenzaamheid sterker maken. Herken je dat? 113 biedt hulp bij zelfmoordgedachten. Praat met een van onze vrijwilligers of psychologen. 

Hulp bij zelfmoordgedachten

Praten over zelfmoordgedachten zorgt voor opluchting en is een eerste stap om greep te krijgen op deze gedachten. Erover praten met een vertrouwd persoon, een vriend, een familielid, een collega, je huisarts of een docent helpt. Vaak is die stap te groot. Bij ons kun je anoniem en 24/7 je verhaal doen in de crisislijn. wil je aan de slag met je problemen door vaker met een psycholoog te praten? Dan kun je aanmelden voor online therapie.

Wat te doen bij zelfmoordgedachten

Zelfmoordgedachten zijn niet altijd in dezelfde mate aanwezig. Soms zijn ze erg heftig en heb je accuut hulp nodig. Wanneer je onze crisislijn belt denken wij direct met je mee over wat jij op dit moment nodig hebt om rustig te worden. Als je bij ons in therapie komt, kunnen we ook met je meedenken over hoe je in de toekomst minder last kan hebben van zelfmoordgedachten. Als ondersteuning maken we gebruik van de back-up app. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen om een crisis door te komen, maar ook om een eventuele volgende crisis te voorkómen. Als je liever geen therapie opstart, kan de zelfhulpcursus je ook helpen. In deze online cursus leer je beter met je zelfmoordgedachten om te gaan. Ook op die manier kan je het risico op een nieuwe crisis verkleinen.

Zelfmoordgedachten: signalen herkennen

Heb je iemand in je omgeving met zelfmoordgedachten? Signalen op kunnen pikken is een eerste stap om zelfmoord bespreekbaar te maken. Dat is niet altijd eenvoudig. Lees onze zelfmoordpreventiewijzer of neem contact op met ons tijdens het spreekuur, op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer 020 3113888. 

Vraagmaar app

vraagmaar app

Ook het daadwerkelijk bespreekbaar maken van jouw zorgen kan erg lastig zijn. Om je te helpen te leren praten over zelfmoord, heeft 113 de Vraagmaar app ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden in de appstores van Itunes en Android.