Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zelfmoordgedachten

Zelfmoordgedachten zijn misschien wel normaler dan je denkt. Toch denken veel mensen die rondlopen met gedachten aan de dood, dat ze de enige zijn. Dat kan je gevoel van isolatie, wanhoop en eenzaamheid sterker maken. Herken je dat? 113 biedt hulp bij zelfmoordgedachten. Praat met een van onze mensen van de hulplijn. Deze is 24/7 open.

Hulp bij zelfmoordgedachten

Praten over zelfmoordgedachten zorgt voor opluchting en is een eerste stap om greep te krijgen op deze gedachten. Erover praten met een vertrouwd persoon, een vriend, een familielid, een collega, je huisarts of een docent helpt. Vaak is die stap te groot. Bij ons kun je anoniem en 24/7 je verhaal doen in de hulplijn. Wil je aan de slag met je problemen door vaker met een psycholoog te praten? Dan kun je je aanmelden voor online therapie. Ben je al in behandeling en vind je het lastig om je gedachten aan zelfdoding te bespreken met je behandelaar? In online coaching helpen we je daarbij.

Wat te doen bij zelfmoordgedachten

Zelfmoordgedachten zijn niet altijd in dezelfde mate aanwezig. Soms zijn ze erg heftig en heb je accuut hulp nodig. Wanneer je met onze hulplijn belt (0800-0113) of chat denken wij direct met je mee over wat jij op dit moment nodig hebt om wat te rustiger te worden. Als je bij ons in therapie komt, kunnen we ook met je meedenken over hoe je in de toekomst minder last kan hebben van zelfmoordgedachten. Als ondersteuning maken we gebruik van de back-up app. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen om een crisis door te komen, maar ook om een eventuele volgende crisis te voorkómen. Als je liever geen therapie opstart, kan de zelfhulpcursus je ook helpen. In deze online cursus leer je beter met je zelfmoordgedachten om te gaan. Ook op die manier kan je het risico op een nieuwe crisis verkleinen.

Maak je je zorgen om iemand anders? Doe de online training

Heb je iemand in je omgeving met zelfmoordgedachten? Signalen op kunnen pikken is een eerste stap om zelfmoord bespreekbaar te maken. Dat is niet altijd eenvoudig. Ook het daadwerkelijk bespreekbaar maken van dit onderwerp is vaak lastig. In onze gratis online training suïcidepreventie leer je binnen een uur wat je het beste wel en niet kunt doen.

De Vraagmaar app kan je helpen om het aangaan van het gesprek te oefenen. De app bevat ook allerlei informatie die je dus altijd bij je kunt dragen. De app is gratis te downloaden in de appstores van Apple en Android.

Je kunt ook contact opnemen met onze overleg- en advieslijn, op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer 020 3113888.