Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Wat is een depressie?

Wat is een depressie? Als je een ernstige depressie hebt, kun je je erg somber en eenzaam voelen. Je kunt een gebrek aan energie ervaren en weinig vertrouwen voelen om dingen te doen. Ook kan je depressie leiden tot gevoelens van schaamte.  Mensen met een depressie beschrijven vaak dat ze zich heel leeg voelen, dat ze ‘zelfs niet verdrietig’ meer zijn. Ze voelen zich dan gevangen in een alles overheersend gevoel van onverschilligheid.

Een depressie kan samengaan met het gevoel dat de dood nog de enige oplossing is. Herken je dat? Praat dan over die gedachten aan zelfdoding, zoek hulp. Dat kan met iemand in je omgeving of je huisarts. Praat je liever (anoniem), met iemand die je niet kent, bel of chat dan met ons. Onze hulplijn is 24/7 open.

Wat is een depressie?

Veel mensen zeggen "ik ben depressief". Maar: Wat is een depressie? Een depressie kent verschillende symptomen. Gedachtes van iemand die depressief is gaan vaak over waardeloosheid, eenzaamheid en het idee niet van belang te zijn voor anderen. Het zijn dus gedachtes waarin iemand zichzelf naar beneden haalt: ‘Ik doe ook alles verkeerd. Niemand heeft me nodig…’ Ook gaan gedachtes vaak over je onbegrepen voelen: ‘Ik ga niemand vertellen hoe ik me voel, want ze begrijpen het toch niet…’

Sommige mensen zijn vatbaarder voor depressie dan anderen. Deze aanleg is voor een deel erfelijk. Of iemand daadwerkelijk depressief wordt heeft meer te maken met de omstandigheden. Stressvolle gebeurtenissen, zoals ontslag, ruzie of het einde van een relatie kunnen het begin van een depressie betekenen. In andere gevallen loopt de spanning stukje bij beetje op, bijvoorbeeld doordat je jarenlang in een moeilijke situatie zit.

Misschien denk je "ben ik wel of niet depressief?" en wil je liever eerst een test doen. Kijk dan op deze pagina met een depressietest.

Depressief en suïcidale gevoelens

Mensen die depressief zijn zien het leven vaak als uitzichtloos. Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze zich ooit beter gaan voelen, of dat ze ooit niet meer depressief zullen zijn. Vanuit dat gevoel van uitzichtloosheid kunnen zelfmoordgedachten opkomen: ‘Als het toch altijd zo blijft, hoeft het van mij niet meer.’ Zelfmoord heeft daarbij vaak de functie van een nooduitgang. Het kan prettig voelen dat er altijd een manier is om het nare gevoel te stoppen. Aan de andere kant kunnen de zelfmoordgedachtes iemand ook weer bang of somber maken. Hoewel dat voor mensen die depressief zijn vaak onmogelijk lijkt zijn er ook minder definitieve oplossingen om rust te vinden of je zelfs weer beter te gaan voelen. Lees meer informatie over depressie en suïcidaliteit.

Hulp bij depressie

Een depressie gaat niet altijd vanzelf over, als het onderliggende probleem is opgelost. Als iemand depressief wordt door een ruzie, is de depressie niet vanzelf weg zodra de ruzie is bijgelegd. Dat komt doordat de depressie de neiging heeft zichzelf in stand te houden door meer aandacht te vragen voor negatieve gedachten dan voor positieve gedachten. Maar er is zeker hulp bij depressie. Het is belangrijk dat je hulp bij depressie zoekt en praat over je gevoelens en gedachten.

De gebruikelijke neigingen bij depressie zijn: je terugtrekken en steeds minder doen. Je trekt je terug omdat je je schaamt, en gaat minder doen, doordat je bang bent, de energie mist of het nut er niet van ziet. Als dit uit de hand loopt, kun je een groot deel van de dag in bed liggen en kan je dag-nacht ritme behoorlijk in de war raken. Daardoor word je weer vermoeider en eenzamer, waardoor je je nog depressiever gaat voelen.

Hoe lang duurt een depressie?

Veel mensen vragen zich af "hoe lang duurt een depressie?", of "hoe kom je uit een depressie?" Soms gaat een depressie snel voorbij maar vaker is het zo dat het langer kan duren. Soms zo lang dat je denkt dat er nooit meer een einde aan komt. Het kan zijn dat je ogenschijnlijk gewoon functioneert, maar je van binnen moe en leeg voelt en je eigenlijk met alles wilt stoppen. Als je depressief bent is het belangrijk om in beweging te blijven, zelfs als het voelt alsof dat helemaal geen zin heeft. Daarbij kan een duwtje in de rug wel fijn zijn, en behandeling kan daarbij helpen.

Een depressie is iets anders dan een dipje of een burn-out. Bij een burn-out heb je teveel hooi op je vork genomen en is het beter om het rustig aan te doen. Je lijf trekt dan aan de noodrem en zorgt ervoor dat je ook echt even niet meer kunt. Bij een depressie kun je het nog wel, maar heb je de grote moeite om de moed op te brengen om nog iets te doen.

Wat te doen bij een depressie?

Bij een depressie is het belangrijk om in contact te blijven met de mensen om je heen, en om te delen hoe je je voelt. Zelfs als zij geen oplossingen voor je hebben, kan het al een hoop schelen om de last te kunnen delen.

Sommige mensen met een depressie gebruiken medicatie (anti-depressiva). Dat kan helpen om je minder depressief te voelen. Het kan ook energie en ruimte geven om aan de onderliggende dingen te werken, bijvoorbeeld in een therapie.

Voor gesprekstherapie en / of medicatie kun je een verwijzing vragen bij je huisarts.

Depressieve partner

Ook als je een depressieve partner hebt is het belangrijk dat je zorgt dat die partner hulp krijgt. Probeer het onderwerp ter sprake te brengen en een afspraak te regelen met de huisarts.